ANLITA ALDRIG EN RÖRMOKARE SVART

Det är allmänt känt att man inte skall köpa hantverkstjänster svart och eftersom det har varit ett så stort problem har vi till och med börjat tillämpa ett skatteavdrag för hantverk, det kallas för ROT-avdraget och ser lite annorlunda ut för olika tjänster. När det kommer till rörmokare, rörläggare och VVS-firmor så är det så att man får dra av 30 % på arbetskostnaden, vilket är rätt så schysst. Oftast är arbetskostnaden det som blir dyrast så avdraget tenderar till att bli ganska stort.

DU KAN GLÖMMA GARANTI OCH FÖRSÄKRING

En svartjobbare är inte försäkrad när han arbetar hos dig. Det är det första problemet – då är det din försäkring som skall täcka allt. Anlitar man en rörmokare vitt så har de ofta bra försäkringar som gör att hela arbetet blir mycket säkrare och om något går snett behöver inte du börja ringa runt till försäkringsbolag och skada din premie. Sedan får du heller inte någon garanti på utfört arbete. Det är också riktigt dumt – särskilt om det händer något eftersom ditt rörarbete kommer att räknas som ett hemma bygge, inte bra för att få ut pengar från ett försäkringsbolag. Och heller inte bra om du skall sälja din bostad senare eftersom ett rörarbete utan papper anses vara en risk och kommer att sänka värdet på bostaden.

RISK FÖR LURENDREJERI

Oregistrerade rörfirmor kan vara lurendrejare, man vet aldrig i dagens läge. Människor gör vad de måste för att överleva och vissa kan tänka sig att lura andra för att tjäna snabba pengar för dagen. Det finns människor som utger sig för att vara rörmokare och som åtar sig arbeten mot förskottsbetalning och sedan inte dyker upp, ibland vill de ha halva summan innan de börjar – eller ett förskott för att köpa material. Om du skall ge förskott till någon, se till att det är en etablerad och seriös rörmokare och inte någon lurendrejare som bara försöker blåsa dig.

BRANSCHSTANDARD

Det finns en förening för VVS, svensk vattensäkerhet – dem godkänner firmor som uppfyller deras krav. Vill du ha rörarbete av god kvalitet bör du leta efter rörläggare som är godkända av den här föreningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *