ATT VÄLJA RÄTT BÄNKSKIVOR INFÖR EN KÖKSRENOVERING

Bänkskivor har en mycket stor inverkan på hur köket, som helhet, kommer att upplevas. Under olika perioder har det varit trendigt med olika material – under 70-talets funktionalism var det till exempel mycket vanligt med diskbänkar i plåt. Dessa är vanliga än idag, men det är betydligt oftare man ser andra material idag, jämfört med hur det såg ut för ett par decennier sedan.

Idag väljer man främst mellan trä, sten, laminat och kompositmaterial. Nedan hittar du information som kan göra det lättare att välja rätt bänkskiva inför din köksrenovering.

STENSKIVOR

Stenskivor är hårda, och det kan till en början kännas lite nervöst att ställa ens finaste porslin på dessa skivor. En klar fördel med dem är dock att de håller sig mycket fräscha under mycket lång tid. Det är investering som definitivt kan löna sig på lång sikt. Tycker man dessutom om utseendet och kan tänka sig att lägga ned lite mer pengar på en köksrenovering, är det ett mycket bra val av material.

TRÄSKIVOR

Många gillar hur träskivor ser ut – men faktum är att det inte alltid är särskilt praktiskt. De ändrar färg och kan mörkna ojämnt. Om de dessutom utsätts för mycket fukt finns en påfallande risk att de går upp i limningen. Träslag som bok och björk förekommer men är inget val som alltid kan rekommenderas för Köksrenovering Stockholm. Detta eftersom de är mycket känsliga för fukt. Vill du ha bänkskivor av trä rekommenderas snarare ek, ask och teak som är betydligt mer beständiga.

LAMINATSKIVOR

Laminatskivor är som regel mycket tåliga. En nackdel är att en del anser att de inte är särskilt estetiskt tilltalande (jämfört med till exempel sten eller trä), men de är å andra sidan praktiska och prisvärda. En svag punkt är dock limning mot stommen, som i många fall är en spånskiva. Om dessa utsätts för fukt, finns en risk att laminatet släpper och kanske till och med spricker. Viktigt att tänka på är lösningarna vid Köksrenovering Stockholm och diskhon – dessa bör inte släppa igenom väta.

KOMPOSITMATERIAL

En fördel med kompositmaterial är flexibiliteten för Köksrenovering Stockholm. De kan införskaffas i nästan vilken färg som helst, utan fogar. Det är ett populärt alternativ som många överväger inför en köksrenovering – inte minst för att det också är förhållandevis billigt. En nackdel kan vara att de inte ger samma exklusiva intryck som bänkskivor i exempelvis sten kan göra. Å andra sidan kan de låga priserna väga upp detta.

Lycka till med din köksrenovering!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *