En liten propellerguide

När det kommer till val av propeller finns det en hel del att tänka på. De vanligaste propellrarna som levereras med nya båtar är i aluminium och verkar vara ett val som de flesta nya båtägare är nöjda med. En vanlig standard är en 3-bladig aluminiumpropeller vilket passar en mindre motor på omkring 100 hk.

Stålpropeller

Även om aluminiumpropellern uppfyller de flesta krav och bland annat är en billig lösning, finns det vissa nackdelar. Prestanda och korrosionskänslighet är sämre än en hos en stålpropeller. Stålpropellrar finns utförda i en stor mängd olika modeller och dessa går att helt optimera för just den båt man tänkt använda den på. När man använder stål istället för aluminium går det att utforma en mer djärv och effektiv design i bladen.

Hur många blad bör man ha?

Många ställer sig frågan om man bör välja en propeller med tre eller fyra blad. Fyra blad bör man välja för inombordare och till de större utombordarna. Genom ett sådant val får man betydligt bättre körekonomi och även bättre köregenskaper. Detta kommer märkas genom mindre vibrationer och en betydligt lägre tröskel för planing.

Vikten på båten

När man väljer ut lämplig propeller är det naturligtvis bra att veta den totala vikten på båten. Man får alltså inte glömma att räkna in det antal personer man som tänkt ha i båten och all den extravikt som vanligen tillkommer i form av packning.

Slitage på propeller

Om man sköter om en propeller på rätt sätt, finns det egentligen ingen särskild livslängd att hålla reda på. Så länge man inte kör på någonting och följer alla anvisningar om skötsel, håller utrustningen väldigt länge. Det finns begagnade propellrar från 60-talet som fortfarande levererar som de ska. Skador uppstår ofta på grund av att båtägaren kört på något som deformerat en propeller till den grad att prestandan påverkas negativt. Även om en propeller fungerar bra, lönar det sig ofta att regelbundet se över den, så att inga långsiktiga skador långsamt uppstår. Gummi- och nylonnav, vilka fångar upp olika stötar, kan ha sprickor av olika slag. Lyckligtvis kan dessa många gånger bytas ut på egen hand, vilket är uppskattat av den händige. Många ställer sig frågan om det finns pengar att spara på att reparera en skadad eller gammal propeller, kontra att köpa en helt ny. Naturligtvis beror detta på hur sliten den är och vilken kvalité det var ifrån första början på den. Slitage påverkar förmodligen billigare propellrar mer än dyra, vilket kan motivera ett dyrare inköp från första början. Många båtägare blir dock positivt överraskade när det visar sig att de flesta propellrar faktiskt går att fixa till. Det kan alltså verkligen löna sig att vända sig till en reparatör inom området.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *