HUR SVÅRT ÄR DET ATT LIGGA ETTA PÅ BADRUMSRENOVERING?

Att ligga etta på ett specifikt ord på Google är mycket lönsamt. De allra flesta som googlar väljer att klicka på det första resultatet vilket innebär att det företag som ligger där får en stor mängd trafik. Men hur svårt är det då att komma etta?

Arbetet som innebär att man försöker få upp en webbsida till toppen på Google kallas för SEO vilket därmed är förkortningen av det engelska begreppet Search Engine Optimize. Företag som jobbar med detta börjar alltid sitt arbete med att se över möjligheterna och avgöra hur svårt det är att nå toppen.

Vilka ligger där idag – och kommer försvinna?

Ett första steg kan vara att se på vilka som idag ligger i toppen på Google när en sökning sker på ”Badrumsrenovering”. Detta kan delvis ge en fingervisning om hur hård konkurrensen är. När det kommer till konsumtionsprodukter är det exempelvis vanligt att Pricerunner och Prisjakt ligger högt. Det är generellt starka sidor men inte någon svår konkurrent då de är så breda i vad de presenterar för produkter. Sidor som alltså är breda kan vara lättare att passera.

Är det samma företag två gånger på Googles första sida för kök och badrumsrenovering göteborg kan man även räkna med att minst passera ett av dessa. Det är sällan som Google prioriterar samma domän två gånger – men det kan ske vid svag konkurrens.

Man kan även räkna med att tidningsartiklar med tiden kommer att falla. Ofta ligger de topp ett tag men är det brukar mycket sällan vara långsiktigt.

Vilka ligger där idag – och dess styrka?

Som visas ovan kan alltså en domän ligga högt på ordet badrumsrenovering utan att det egentligen är någon stor konkurrent. Vissa domäner åker upp, och åker sedan ner igen. Det gäller därmed att söka och identifiera de riktiga konkurrenterna. I detta fall bör det absolut vara företag som säljer badrumrenovering men kan i vissa fall även vara företag som säljer badrumsinredning.

Nu kan man kolla dessa konkurrenter och undersöka hur de är optimerade mot just ordet badrumsrenovering. Är det något de uppenbarligen vill synas på och hur jobbar de onpage och offpage. Självklart är det omöjligt att helt definiera ett företags SEO-strategi men det går relativt lätt att se på inlänkar och text om de jobbar hårt mot vissa ord och fraser eller inte.

Lokala avvikelser skapar olika förutsättningar

Om du är i Kiruna och söker på badrumsrenovering så kommer du inte få upp samma sökresultat som om du är i Stockholm. Det är till och med olika svårt att ranka etta i de olika städerna. Orsaken är att Google tar hänsyn till var du befinner dig (om du ger ut den informationen).

Är du i Kiruna och skriver in badrumsrenovering i sökrutan kommer till största sannolikhet ett sökresultat presenteras som visar relaterade företag i Kiruna. Det är egentligen självklart då du knappast vill ha hjälp i Stockholm om du befinner dig i Kiruna.

För att kunna definiera konkurrensen behöver du därför skapa dig rättvis bild av konkurrenterna i sökresultatet utifrån var du bor.

Posted in Bad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *